Vis garen in een stoomoven is even eenvoudig als lekker. Stomen houdt de vis mals en sappig en gaat sneller en gemakkelijker dan je zou denken.
Vis bereiden op een smaakvolle manier
Over het algemeen wordt aanbevolen om bij de bereiding van vis een lage temperatuur aan te houden.
Houd de temperatuur rond 80°C tijdens het 100% stomen van de filets. Hoe lang vis gestoomd wordt, hangt af van de temperatuur van de oven en de kerntemperatuur van de vis.
Tip van de chef:
- gebruik een sonde om de kerntemperatuur in de vis te meten. De stoomtijd verschilt naargelang je te maken hebt met een dun stuk visfilet of een dikke moot vis/hele vis.
- varieer en wikkel de visfilet in in bijv. kool, snijbiet of zeewier. Voeg ook kruiden en olie toe voordat je de vis inpakt, voor nog méér smaak.
Hele vis
Bij het stomen van hele vissen gebruik je 'Vochtigheid Hoog' of 'Vochtigheid Medium' om te voorkomen dat de vis uit elkaar valt voordat deze gaar is in de kern.
Vis mousseline
Bij het maken van vis mousselines zoals terrines of quenelles, is stoom geweldig omdat het een zachte impact heeft in vergelijking met kokend water. De mousseline heeft een gevoelige textuur en door stoom te gebruiken wordt voorkomen dat deze uit elkaar valt of zacht wordt van het water.
Recept: Zeebaars in zoutkorst
Ingrediënten voor twee personen:
2 hele zeebaars (elk 400 gr.), 2 kg aromatisch zout
Ingrediënten voor het aromatisch zout:
2 kg grof zout, 1 citroen, 10 roze peperkorrels (gedroogd), 20 gr gemengde aromatische kruiden (salie, rozemarijn en tijm)
Accessoires:
Bakplaat
Serveer met een bijgerecht naar keuze, bijv. geroosterde aardappelen en groenten.
Bereiding van het aromatisch zout:
Was en droog de aromatische kruiden goed en hak ze fijn.
Meng in een kom de kruiden met het grof zout, citroenzeste en de roze peperkorrels.
Plaats het mengsel op een bakplaat en bak het op 120°C (conventioneel) gedurende 40 minuten.
Laat vervolgens afkoelen.
Bereiding van zeebaars in zout:
Maak de vis proper, spoel onder stromend water en droog goed af.
Leg een laag aromatisch zout op de bodem van de bakplaat, leg er de zeebaars op en bedek volledig met de rest van het aromatisch zout.
Kookstand:
- 100% stoom: 130°C gedurende 20 minuten, niveau: 2
- Vochtigheid hoog: 130°C gedurende 20 minuten, niveau: 2
Geweldige smaak, gemakkelijk gemaakt
Onze ovens met SteamBoost bieden drie niveaus van stoom.
Speciale programma's voor bakken en braden en één 100% stoomprogramma voor nieuwe smaaksensaties, ultieme knapperigheid en het perfecte vochtniveau.